De gebouwen van Landgoed Maarsbergen

Logo

In deze hindernissen herken je de monumentale gebouwen van Landgoed Maarsbergen terug. De Historische Buitenplaats Maarsbergen is in zijn geheel aangewezen als Rijksmonument, zowel de gebouwen als het groen. De buitenplaats vertelt het verhaal van eeuwen wonen, werken en leven op deze plek. De monumenten zijn tastbare herinneringen aan vroeger. Ze worden tijdig en vakkundig onderhouden en blijven bewaard voor de toekomst. Het onderhouden en behouden van de monumenten heeft een belangrijke plaats in het dagelijks beheer. Gemiddeld één keer per twee jaar inspecteert de Monumentenwacht de gebouwde monumenten en doet een voorstel voor het uit te voeren onderhoud. De rapporten werken stimulerend. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk door de eigen medewerkers uitgevoerd. Behoud van de monumenten is het behoud van de toekomst.

Logo

Het koetshuis

Het koetshuis werd gebouwd toen de familie Godin de Beaufort in 1882 Maarsbergen kocht. De familie woonde in de winter in de stad, Utrecht, en in de zomer op Maarsbergen. Ieder voorjaar kwam zij per rijtuig naar Maarsbergen. De familie had een kleine ecurie, ‘stal’. Een jachtwagen, een rijtuig voor meneer, ene rijtuig voor mevrouw, een boodschappenwagen en een tweepersoonsrijtuig waarmee Jan Willem Godin de Beaufort naar zijn werk in Amersfoort ging.

Logo

Het Tolhuis

Het Tolhuis is gelegen aan de centrale as van het landgoed. Het is gebouwd rond 1848 en in gebruik geweest voor de tolheffer tot 1923. Voordat de bocht in de Woudenbergseweg werd aangelegd, kwam alle verkeer tussen Maarsbergen en Leersum langs het Tolhuis. Voor het onderhoud van de straatweg moesten de passanten tol betalen. De huidige bewoner is de boswachter van het landgoed die uit zijn woning alles goed in de gaten kan houden.

Logo

De stal

In de stal (de deel) stonden de werkpaarden. Ze werkten op het land en in het bos. De stal is in de jaren 90 verbouwd. Er werden vier boxen gemaakt, met een wasplaats en solarium. Hier staan de wedstrijdpaarden van Willemina: Ekino (Ed), Lancelot (Freek) en Legende (Leo). De vierde stal wordt op dit moment bewoond door ezel Lies. Maar na de zomer zal Nicolai (Niek) terugkomen uit Engeland en moet zijn haar riante plek weer afstaan.

Logo

Het kantoor

Het huidige kantoor is de voormalige werk-timmer-varkensschuur en rookhok. In de tijd dat de Buitenplaats zelfvoorzienend was, werden varkens gehouden voor eigen consumptie. Nadat de varkens werden geslacht, werd het vlees gerookt zodat het lange tijd houdbaar was. Daarnaast was de schuur de werkplek voor de medewerkers van het landgoed, zoals wij nu de huidige werkschuur hebben. Die is in 2001 gebouwd en ligt er naast.

Logo
Logo